SANTA MARIA DEL PI 1714, una comunitat assetjada

L’exposició, inaugurada el 20 de novembre de 2013 per el Sr. Toni Soler, comissari de l’Ajuntament per a l’organització dels actes commemoratius dels 300 anys dels fets de 1714 ha comptat amb la presència del rector de la Basílica de Santa Maria del Pi, Mn. Gaietà de Casacuberta i de Mn. Josep Maria Martí i Bonet, director de l’Arxiu Diocesà de Barcelona.

foto2p
Dissenyada com un recorregut per la història de 1713 i 1714, mostra el paper actiu que va tenir la Basílica de Santa Maria del Pi durant el setge a la ciutat de Barcelona . I és que el campanar del Pi, punt més alt de la ciutat assetjada va servir de guaita de les evolucions de l’exèrcit enemic i va ser el lloc des del qual es va cridar al poble a l’última defensa desesperada de la ciutat; la mateixa campana Antònia que havia anunciat a la Ciutat pocs anys abans, el 1702, la mort del Doctor Pa i Aigua (Sant Josep Oriol ), ho feia llavors per cridar a la gent de Barcelona a l’últim sacrifici.

cobertes
El Pi, com s’ha conegut popularment l’església, va ser el centre del barri o quarter més gran de Barcelona. Encara que allunyat del nucli dels atacs, era la parròquia a la qual pertanyia l’elit militar i política del moment. La plaça de Santa Anna, els carrers de la Porta Ferrissa, de la Cucurulla, els Banys, eren de la feligresia del Pi. El mateix palau del General pertanyia a la seva demarcació i els Vilana, els Fivaller, en Casanovas, en Josep Galceran de Pinós i el mateix Villarroel n’eren feligresos.
La Basílica de Santa Maria del Pi, memorial i panteó de molts dels herois, soldats i comandaments. Al Pi van rebre les últimes uncions i van ser enterrats els defensors de la ciutat. Entre ells destaca el conseller cap Josep Areny i Garriga, el Mariscal Comte Noyelles (comandant dels exèrcits de Carles III); també molts herois anònims de l’última defensa l’11 de setembre, com els germans Berardo i Morera, Antonio i Ramon, fills del marquès de Montnegre, Francesc de Berardo i Espuny, que van morir heroicament seguint el penó de Santa Eulàlia a l’últim atac, van ser dipositats al Pi i se’n van celebrar les exèquies el mateix dia 11 de setembre. La sepultura de la família Torres, Senyors d’Almenara, és una de les més assenyalades de la basílica.

Santa Eulàlia_p

Les bales dels canons es poden contemplar al museu de la Basílica. L’exposició mostra un exemplar de la l’última edició de les Constitucions de Catalunya de l’any 1704.
L’edifici gòtic de la Basílica va patir les conseqüències dels bombardejos, que van fendre la volta en diverses ocasions. Les bateries atacants intentaven batre els sentinelles del campanar. Fou destruït el retaule major i el mobiliari de l’església. La imatge gòtica de Santa Maria, que presidia el retaule el 1714 i que ara torna a ser el presbiteri, es va salvar miraculosament i encara mostra les ferides de l’atac. La comunitat de beneficiats del Pi va conservar molta documentació i llibres que hi feien referència i així ha arribat fins als nostres dies un exemplar de la darrera edició de les Constitucions de Catalunya (1704), que també es pot veure a l’exposició.

foto3p
Els responsables de la gestió de la Basílica volen posar en valor cultural la història del lloc i conviden a tots els interessats a visitar la Basílica, el Museu i el Tresor en motiu de l’Exposició.

Amb motiu de l’exposició es posaran en marxa activitats paral·leles:

CONFERÈNCIES

28 de novembre de 2013, 20:30 h – Jordi Sacasas
El Pi com a paradigma
Exemple d’una comunitat parroquial gran a la Barcelona de 1714

30 de gener de 2014, 20:30 h – Josep Dolcet
La música a Barcelona en temps de la cort de Carles d’Àustria

20 de març de 2014, 20:30 h – Albert Cortés i Vanessa Martín
Santa Maria del Pi 1714: l’art del Renaixement al Barroc, un pas traumàtic

22 de maig de 2014, 20:30 h – Albert García Espuche
Una societat assetjada. Barcelona 1713-1714
VISITES GUIADES

15 de febrer de 2014, 10:00 h, Pl. del Pi – Jordi Sacasas
Els tres quarters del Pi (caldrà reservar)

14 de juny de 2014, 10:00 h, Pl. del Pi – Albert Cortés
Visita al campanar (caldrà reservar)
VISITES COMENTADES A L’EXPOSICIÓ

Mensualment es realitzaran visites comentades a l’exposició. Caldrà reserva prèvia. La visita a l’exposició estarà inclosa en la visita general del Museu i Tresor de la Basílica, que també inclou la pujada al campanar.

Podeu adquirir el catàleg de l’exposició a la botiga del Museu o al Cancell d’entrada al preu de 12,00 €.