No el coneixeu el doctor pa-i-aigua?

“No el coneixeu, el doctor pa i aigua?”

sant josep oriol-2016 Això és el que el baladrer pregunta a les dones a l’inici del Retaule.

I és que ja tenim a tocar la representació del nostre Retaule de Sant Josep Oriol. Com en els 19 darrers anys, hem començat a “transformar” l’aspecte de la basílica i a preparar-la per rebre el llarg, llarg, llarg centenar de persones que el fan possible. La copiadora treu fum (esperem que no s’espatlli aquesta setmana) entre cartells, flyers, guions. Com anem de tòner?
Els decorats estan sotmesos a la necessària posada a punt de cada any. Les encarregades del vestuari, agulla en mà, adapten les peces a les oscil·lacions de talla d’alt dels més joves i de talla d’ample dels que ja no ho som tant. Els tècnics del muntatge de l’escenari pengen cordes, subjecten brides, cargolen, claven, enganxen… Els regidors, entre les dosis diàries de Tranquimazin, ultimen els detalls per assegurar que tot fluirà. En fi, tot correcte, com cada any. A partir del dimecres, entraran les tarimes i els equips de llum i de so. El dijous i el divendres, assaigs generals i finalment, dissabte, “molta m….”

Ja només faltarà el públic. Ja només faltaràs tu, i tu, i tu. I que vinguis amb els teus amics, familiars i coneguts. Que vinguis a veure el Retaule que és la nostra manera de lloar a Sant Josep Oriol i que t’uneixis a tots els que hi treballem i que, cada any, cinc minuts abans de començar la representació, ens apleguem fora d’escena i per un moment i ens posem “en situació”. Perquè per a nosaltres, el Retaule és més que una obra de teatre. És, a banda d’un fort nexe d’unió dels grups parroquials, una expressió de la fe de la nostra comunitat que, junta, aquest dia, demanarà a Sant Josep Oriol que ens guiï vers la santa llum de Déu que tanta falta ens fa aquí baix. Perquè Sant Josep Oriol no és un sant per una determinada època; el seu testimoni arriba amb força fins als nostres dies.