Homenatge a Pere Casaldàliga

La Viquipèdia diu: “Pere Casaldàliga i Pla (Balsareny, 16 de febrer de 1928) és un religiós, escriptor i poeta català, que ha estat gran part de la seva vida al Brasil, país on és bisbe de la prelatura territorial de São Félix do Araguaia, a l’Estat de Mato Grosso. Ha estat sempre vinculat a la teologia de l’alliberament i considerat un defensor dels drets dels menys afavorits.” També diu que “el 1997 va rebre el premi per la Pau, de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya. El 9 de març de l’any 2006 va ser el primer català distingit amb el Premi Internacional Catalunya, en la seva divuitena edició, per la «seva meritòria tasca entre els més desvalguts, en especial els indígenes i camperols sense terra, amb els quals ha col·laborat en la transformació socioeconòmica del Mato Grosso brasiler»”.

Us heu fixat en la data de naixement del bisbe Casaldàliga?: 16 de febrer de 1928. Doncs el proper divendres, 16 de febrer, acollirem al Pi un acte d’homenatge a “dom Pedro”, que així és com l’anomenen a la seva Araguaia, pels seus 90 anys d’intensa vida.

Una vida marcada per les seves quatre grans causes:  la terra, la teologia de l’alliberament, els indígenes, i l’Amèrica Llatina.

La terra ha estat, i continua sent avui en dia, la principal font de conflicte al Brasil i a tota l’Amèrica Llatina. L’amenaça de grans empreses agrícoles, multinacionals o nacionals, a les terres cultivades tradicionalment pels petits camperols, posseiros, i les condicions de treball miserables obligaren des de bon principi Casaldàliga a donar suport a l’ocupació i la resistència camperoles enfront dels poderosos.

La teologia de l’alliberament. Partint de la realitat existent al Mato Grosso, Casaldàliga advoca per una església present al costat dels més pobres, fora dels dogmatismes establerts i dotada de major grau de descentralització. Neix així una nova teologia, més ecumènica, inspirada en l’Evangeli i en el clam i el crit dels més desafavorits.

Els indígenes. Molts d’aquests grups indígenes, abocats a desaparèixer després de segles de contacte amb els colonitzadors, de la mà respectuosa de Casaldàliga han recuperat autoestima, tradicions i costums, dialogant amb igualtat de condicions amb l’Església dels pobres.

L’Amèrica Llatina. Des del cor del Mato Grosso, Pere Casaldàliga ha procurat estrènyer els llaços de solidaritat entre tot el continent, la Pàtria Gran, formada per una realitat històrica i social amb problemes i característiques similars.

Us deixem un enllaç per si us interessa veure el reportatge “Pere Casaldàliga. Les causes i la vida” que va emetre TV3 en el programa “Sense ficció”  http://www.ccma.cat/tv3/casaldaliga/ i que reemetrà el dimarts 13 de febrer a les 22:45.

I us esperem a Santa Maria del Pi el proper divendres a les 20:00 per assistir junts a aquest més que merescut homenatge.