Festes de Beatificació de Josep Oriol. Barcelona 1807. La Gran Festa. Art, música i cultura popular, entorn de la beatificació del Dr. Josep Oriol.

Del 24 de gener al 24 de març de 2018.
Us presentem el cicle d’actes a l’entorn de la primera interpretació en època contemporània de l’Oratori que l’organista i compositor català Carles Baguer i Mariner (1768-1808) va compondre per encàrrec de la Basílica de Santa Maria del Pi l’any 1807.

Coincideix, la interpretació de l’oratori, amb el final dels actes del 250è. aniversari del naixement del compositor.
El cicle inclourà un seguit d’activitats relacionades amb la figura del Dr. Josep Oriol i Bogunyà (1650-1702) prevere beneficiat del Pi, que va ser beatificat a Roma l’any anterior.
A més de la interpretació de l’oratori com a acte central, es programa una sèrie de concerts, diferents conferències, una exposició, la presentació de l’edició crítica de l’oratori i unes jornades científiques.
Les festes de beatificació de Josep Oriol, celebrades l’estiu de 1807 van esdevenir un esclat de joia a tota la ciutat, abocant-se a celebrar la beatificació del seu conciutadà amb un gran desplegament de medis. Actes cultes i populars es van anar succeint a partir del dia 6 de juny fins al final del mes, en els que hi va participar amb entusiasme la població, des de l’enramada i guarniment dels carrers fins als esdeveniments musicals composats per la ocasió, sense oblidar la gran quantitat de creacions artístiques del millors pintors, escultors i gravadors del moment.
Sovint s’ha comparat aquesta Gran Festa de 1807 amb les Olimpíades de Barcelona de l’any 1992 pel desplegament que van suposar de mitjans, la implicació de la ciutadania i la vivència d’aquell moment com una petita edat d’or de la cultura barcelonina, malauradament estroncada per la Guerra del Francès (1808-1814).
En aquest ambient cultural destaca la producció musical composada a l’entorn de la festa, entre la qual la música de Carles Baguer és, potser, la més interessant i el seu oratori, un punt culminant de la producció musical catalana.
Podeu consultar el calendari complert del cicle a la pàgina web de l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi: http://www.apsmp.cat