Crònica de l’excursió de la comunitat del Pi a Sant Pere de Rodes (11/05/2014)

El diumenge 11 de maig el matí va començar rúfol i ventós. Venia de gust no sortir del llit en tot el dia, però nosaltres teníem uns altres plans: la parròquia de Santa Maria del Pi havia organitzat una excursió a Sant Pere de Rodes. Va ser tot un encert, després de les visites a Poblet i a Scala Dei, ja que continuàvem la nostra visió dels grans monestirs de Catalunya amb un exemple magnífic.

Aquesta vegada el grup va ser més petit que els altres cops, però igualment ben avingut. L’autocar el conduïa una noia molt agradable que ens va acompanyar a tota la visita, encara que ja l’havia fet no feia molt. Però quan una cosa és interessant, és interessant, i una persona intel·ligent ho sap veure i aprofitar. De manera que vam deixar l’autocar aparcat a una certa distància i vam fer a peu el passeig fins el monestir. Un quart d’hora gaudint del mar i de la primavera, intentant esbrinar quina era la badia que es veia i cap on queia Roses.

Vam ser acompanyats a la visita al monestir per un guia molt ben preparat que parlava en català i responia les nostres preguntes de bon grat, doncs reflectien l’interès que la visita ens provocava. En acabar, la xofer li va fer preguntar que d’on era. És madrileny i fa només un any i mig que és aquí. Parla un català que ja voldríem que parlessin tots els que hem nascut a Catalunya. Ens va dir que ara ja només es dedica a l’estudi de les llengües mortes: llatí, grec i català.

Havent dinat vam fer la missa a Santa Maria de Vilabertran, aquest cop sense guitarres però amb un sermó interessant de Mn. Gaietà de Casacuberta. Vam visitar la canònica, que també és un edifici notable que mereix per si sol l’excursió. Ja que en el grup dúiem experts historiadors, com en Jordi Sacasas i l’Albert Cortés, ens en vam aprofitar i el Jordi ens va fer de guia. Vam arribar a Barcelona a quarts de nou.

Tot havia anat com una seda, fins el temps, un pel fred però sense pluja, i havia estat molt ben organitzat.

Espero que es facin d’altres excursions i que continuem coneixent el nostre patrimoni.

Anna Agell

Punxeu aquí per veure fotos de l’excursió a Sant Pere de Rodes