Crònica de l’excursió de la comunitat del Pi a Sant Benet de Bages (07/06/2015)

El passat diumenge 7 de juny es va fer la darrera sortida que organitzava la Basílica del Pi del curs 2014-2015. Aquest cop anàvem a Sant Benet de Bages. A les 8,30 h. del matí ens trobàvem a la plaça Catalunya, amb molt bon ànim per passar un dia fent comunitat i a més, perquè el vespre abans el Barça havia guanyat la Champions.

A les 11 h. ja començàvem la visita guiada que era una combinació d’explicacions, projeccions d’hologrames i sensacions aromàtiques (olor de llenya cremada, vi…) que ajudaven a recrear i imaginar-nos la construcció i consagració de l’església, la vida quotidiana dels monjos i les revoltes que es produïren amb la desamortització de Mendizábal de 1835.

Va ser interessant veure l’església de nau única amb tres absis i l’original cripta amb simbologia de Montserrat. Una curiositat que encara no havíem vist en els monestirs que portem vistos fins ara era que en aquest hi havia calabós, fet que ens recorda que a més de monestir era un senyoriu medieval. Un cop acabada la visita a l’església hi havia la possibilitat de fer una altra visita al que eren les estances dels monjos i el claustre que amb el temps havien estat subhastades.

En una primera etapa els edificis es feren servir com a habitatges per als treballadors d’una fàbrica tèxtil però l’any 1931 la propietat va ser adquirida per Elisa Carbó, mare del pintor Ramon Casas per 25.000 pessetes i l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va ser l’encarregat de transformar dites dependències en una residència d’estiu d’estil modernista. L’any 2000 el monestir va ser adquirit per Caixa de Manresa que hi va dur a terme una gran reforma. Així, vam poder admirar com una família nou rica convertia un monestir amb elements romànics i barrocs en una casa d’estiueig modernista amb llars de foc artificials perquè “semblés més medieval” o desmuntava i reutilitzava peces del retaule barroc o mobles de la sagristia per a convertir-los en mobles per a les diferents estances.

Espectacular, la terrassa d’aire modernista amb les bigues pintades de l’antic color “blauet”. Una altra excentricitat de la família fou buidar el cementiri dels monjos ja que estava situat just sota una terrassa i no trobaven que la vista fos adient per prendre la fresca.

Un cop acabades les dues visites vam anar amb autocar a Navarcles on dinàrem al restaurant Cal Muntané. Allà va venir una estoneta Mossèn Josep Escós, amic de Mossèn Gaietà i rector de la parròquia de Santa Maria de Navarcles on vam celebrar la missa en una capella petita i íntima.

Arribats a Barcelona l’autocar va haver de canviar l’itinerari ja que els carrers estaven plens de gent que esperava la rua del Barça que celebrava el triomf del dia abans. Prop de  la plaça Urquinaona l’autocar ja no va poder avançar més i vam donar la sortida per acabada. Això sí, en aquell moment vam coincidir amb la rua i els que volguérem vam poder celebrar la copa amb els jugadors del Barça. Un bon final de sortida i de curs.

Eva Guardiola

Punxeu aquí per veure fotos de l’excursió a Sant Benet de Bages, gentilesa de Pim Queralt i Jordi Espuny. Moltes gràcies!!