Crònica de l’excursió de la comunitat del Pi a Rupit i al Santuari del Far (22/11/2015)

El diumenge 22 de novembre a dos quarts de nou del mati, la plaça de Catalunya de Barcelona ens somreia amb un “bon dia gent del Pi”, doncs ens trobàvem per anar a visitar el poble de Rupit i el Santuari de la Mare de Déu del Far.

Rupit és una vila de la zona natural de les Guilleries, a la comarca d’Osona, que s’alça sobre un gran roquissar on també s’hi recolza un castell construït l’any 1000 on hi habitava el vescomte d’Osona.  Encara es conserven les cases de pedra i els carrers estrets, hi ha un pont penjant fet per un ferrer i un altre medieval de pedra.

L’església parroquial de Sant Miquel és d’estil barroc i als afores del poble hi trobem l’ermita de Santa Magdalena. Al nucli antic hi ha vells casals de pedra amb bonics portals i entrades i finestres treballades, balconades de fusta i escuts. Destaca el carrer del Fossar acabat a la petita plaça de Cavallers, amb raconades i notables casals adossats al penyal del castell. Hi ha una segona placeta amb la Casa de la Notaria o del Soler, amb un sol per escut.

Després del tomb per Rupit, on ens vam fer la foto de grup, l’autocar ens va portar fins al Santuari de la Mare de Déu del Far dalt d’un espadat enclavat entre la Selva i la Garrotxa. És un edifici gòtic del segle XI, situat a 1.112 metres d’altura fet de còdols. Consta d’una nau de planta rectangular coberta amb volta apuntada. S’hi venera una imatge gòtica de la Mare de Déu d’alabastre policromat de poc més d’un metre d’alçada, que representa la Mare alletant L’Infant. Al davant de l’església hi ha l’antiga cisterna adaptada al 1999 com a capella per a les ofrenes. Són impressionants les panoràmiques de gran bellesa que es poden contemplar des del mirador: a l’est des de l’Estartit fins a Tossa de Mar; al sud el Montseny i les Guilleries, el Turó de l’Home i la creu de Matagalls. En dies clars, les agulles de Montserrat. A ponent la cinglera que delimita el Collsacabra de les Guilleries, des de el Far fins a Tavertet.

En acabar la visita vam fer un dinar de germanor al restaurant del Santuari del Far i després celebràrem una Eucaristia íntima i entranyable sota l’atenta mirada de la Mare de Déu del Far.

Rosa Hereu

Punxeu aquí per veure fotos de l’excursió a Rupit i al Far. Son gentilesa d’en Josep Lluís Badal, Peque. Moltes gràcies!