L’any 2017 un grup de gent vinculada a la parròquia, amb l’estímul de l’arxiver i conservador de la Basílica, es va interessar per recuperar el conjunt de campanes i els tocs manuals. La iniciativa va tenir força èxit i ara un grup d’unes 20 persones, gent jove i no tant jove, s’ha animat a fer sonar els bronzes pinencs recuperant en la mesura de les possibilitats actuals els tocs tradicionals.

En aquest sentit compten amb un calendari anual de tocs manuals per a les festivitats tant civils com religioses. Així es toca normalment entre d’altres festes per Nadal i Pàsqua, per Santa Eulàlia, Sant Josep Oriol, Santa Maria i la Mercè, pel 9 de juny (aniversari del bombardeig del Pi durant el setge de 1713-1714 que provocà morts i la ruïna de l’església) o per l’11 de setembre (en record del toc de sometent realitzat amb les campanes autèntiques).

Ara cal anar un pas més endavant, per aquesta raó l’Associació de campaneres i campaners del Pi vol emprendre una restauració de les campanes per tal de poder recuperar el toc manual tradicional de la “boga catalana” i portar a “seure” les campanes del Pi tal i com s’havia fet al llarg de la història.

Amb això es recuperaria a Barcelona un patrimoni immaterial ara desaparegut però fàcilment recuperable gràcies a l’experiència d’altres llocs que ho han conservat, com a Santa Maria de Cervera, als coneixements dels investigadors experts en campanologia i a la gran quantitat de documentació conservada a l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi que juntament amb el de Sant Just son els únics arxius parroquials conservats a la ciutat.

Campanes portades a seure al campanar de Santa Maria de Cervera

L’Associació té també la voluntat d’incentivar estudis científics a l’entorn del món de les campanes, de la seva història i la pràctica dels campaners, incidint particularment en el campanar de Santa Maria del Pi però també fent-los extensius a Barcelona i a altres llocs de Catalunya, així com fomentar la relació amb la comunitat campanera internacional que té una llarga tradició i que actualment desenvolupa importants projectes científics sobre campanologia en coordinació amb universitats i instituts com Fraunhofer-Institut de Darmstadt i amb projectes tant prestigiosos com ECC pro-bell.

En aquest sentit l’Associació forma part de la Confraria de Campaners de Catalunya, i ha establer relació amb els Campaners de Cervera, Tarragona, València, Araau (Suïssa) i Utrecht (Països Baixos) amb els qui manté una relació molt fluida.

Val a dir que el campanar del Pi compta amb el suport del Consolat de Suïsa en un projecte musical compartit amb campaners i músics suïssos i barcelonins per interpretar música des d’una vesant molt original i pionera a Catalunya que s’ha concretat l’octubre de 2018 amb uns concerts a la Basílica del Pi.