Dissabte 16 de març, Retaule de Sant Josep Oriol

El retaule, que es representarà el 16 de març a la Basílica de Santa Maria del Pi, mou més d’un centenar de persones entre actors, músics, tramoistes, encarregats de vestuari, tècnics i coordinadors, que aquest 2019 s’han posat sota les directrius del veterà actor, Enric Majó

Arriben les Festes de Sant Josep Oriol!

Les festes tenen un ritual marcat que començarà dissabte 16 amb el Toc d’Inici de les Campanes i el Pregó a càrrec del sr. Manel Barceló, guionista, director, dramaturg i veí del barri. Aquest matí també tindrà lloc la tradicional Remembrança del miracle de les monedes de Sant Josep Oriol, l’Anunci del Baladrer, la Cercavila anunciadora i el “Ball en família” dels quatre Gegants originals del Pi, un ball que només es balla aquest dia en tot l’any.

A la tarda hi haurà la Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona i els Sagals d’Osona, i al vespre el Retaule de Sant Josep Oriol.

L’endemà diumenge 17, arriba el moment de “Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona”. Enguany, el Lleó convidarà l’Àliga de Tàrrega. La Mulassa, per la seva part, rebrà el Bou de Tortosa. El moment culminant de l’acte serà la ballada dins de Santa Maria del Pi així com el posterior tirabol final a la plaça del Rei.
El segon cap de setmana estarà marcat per la visita de dos gegants de Bèlgica, concretament de les poblacions d’Ath i Bois-de-Lessines. Les figures participaran en bona part dels actes de dissabte 23 i diumenge 24 de març acompanyades d’una banda musical belga.
El divendres 22 a la tarda hi haurà una Cercavila infantil amb les escoles del barri i tota la canalla que vulgui portar el seu gegantó, bèstia o capgròs. Tot seguit, sessió de amb un rondallaire. A la nit, tindrà lloc l’Emmulassa’t!, un dels actes més bojos de les festes, i un concert a càrrec del grup “Tamborinu So Obstinat”.
Dissabte 23 arriba un dels dies més esperats. Començarà amb la tradicional Passejada dels Oriols (els gegants de Ciutat Vella) que, convidats pel gegant Oriol del Pi fan l’ofrena floral a Sant Josep Oriol mentre els veïns llancen monedes de xocolata, la menja típica de les festes. Aquestes monedes es fan fer expressament: per una cara duen un gravat que fa referència a la llegenda dels raves i les monedes de Sant Josep Oriol, i per l’altra tenen la imatge històrica del gegant del Pi. Al migdia, l’actuació del centenari Esbart Català de Dansaires i a la tarda, els Jocs infantils i els aclamats Atracaments d’en Perot lo Lladre. En aquest acte el gegantet va de botiga en botiga tot atracant els botiguers, mentre es reparteix el botí (les esmentades monedes de xocolata) entre els assistents. Al vespre, ball dels Gegants del Pi originals dins l’Eucaristia en honor al Sant que es celebrarà a la Basílica a les vuit del vespre. I a la nit, ball de Festa Major.
L’endemà diumenge 24 caldrà llevar-se d’hora i d’això se n’encarreguen els grallers i tabalers d’arreu de la ciutat i del territori català que fan les Matinades. Cap a les deu la plaça de Sant Josep Oriol, centre neuràlgic de la festa, començarà a omplir-se. Gegants, bèsties, capgrossos i balls tradicionals arribaran d’arreu de Catalunya i de més enllà per acompanyar els Gegants del Pi i el Lleó i la Mulassa de Barcelona en l’acte més multitudinari de la celebració.
Al matí hi haurà també la Diada Falconera amb els Falcons de Barcelona, que un any més no han volgut faltar a la cita. A les 11h hi haurà una mostra de balls i a les 12h sortirà la Cercavila de Festa Major. Tots ells mostraran les seves danses junt als gegants de Ciutat Vella i altres convidats destacats com el Ball de Panderetes de Vilafranca del Penedès, el Ball de Pastorets de Sitges, el Lleó del Vendrell, la Mulassa dels Pallaresos, la Mula de Sant Feliu de Llobregat, els Gegants i capgrossos de Girona, entre altres. A més, la Cercavila de Festa Majors se suma a la celebració dels 350 anys dels Gegants petits del Pi amb alguns convidats d’excepció com els Gegants vells de Terrassa –amb 169 anys a les esquenes– o els Gegants nous de la Casa de la Caritat, que enguany celebren el seu centenari.
Com els darrers anys s’organitza un concurs de fotografia a Instagram fent servir l’etiqueta #ConcursSJO19. Les bases es poden consultar a www.gegantsdelpi.cat
Associació d’Amics dels Gegants del Pi
www.gegantsdelpi.cat

Podeu descarregar aquí el programa complert de les Festes

Conferència: «El Doctor Oriol i la seva figura»

El proper divendres 8 de març, Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme i Alexandra Capdevila, doctora en història moderna, pronunciaran a la cripta de la Basílica del Pi la conferència «El Doctor Oriol i la seva figura»

Llegir més

Concert Genus Angelicum

El proper dimecres, 6 de març, la Basílica de Santa Maria del Pi acull el concert Genus Angelicum: Música per a la consagració de la Catedral de Puebla de los Ángeles (1649).
Llegir més

Cicle de cinema transcendental: “Ordet”

El proper dilluns 25 de febrer es projectarà a la cripta i a les 19:30 la vuitena pel·lícula del nostre Cicle de cinema transcendental.
El film que projectarem, “Ordet” (La paraula), és el tercer i últim dels dedicats a Carl Theodor Dreyer.

Llegir més

Cicle de cinema transcendental, “Dies irae”.

El dilluns 14 de febrer es projectarà a la cripta i a les 19:30 la setena pel·lícula del nostre Cicle de cinema transcendental.
El film que projectarem, “Dies irae”, és el segon dels tres que estem dedicant al director danès Carl Theodor Dreyer i ens situa a la

Llegir més

Concert organitzat per l’Auditori

El proper dimarts, 12 de febrer,  a les vuit de vespre i dins en el marc del FESTIVAL LLUMS D’ANTIGA que organitza l’AUDITORI, l’ensamble vocal VOX LUMINIS, un dels més importants d’Europa, intrepretarà THE REFORMATION. Llegir més

Cicle de cinema transcendental

El dilluns 28 de gener es projectarà a la cripta i a les 19:30 la sisena pel·lícula del nostre Cicle de cinema transcendental.

Llegir més

Interpretació de l’oratori El regreso (1807)

El dijous, 24 de gener a les 20:00, com a inici del cicle «Barcelona 1870. La gran festa» s’interpretarà l’oratori El regreso (1807), que Carles Baguer i Mariner (1768-1808) va compondre per encàrrec de la Basílica de Santa Maria del Pi l’any 1807. Llegir més

Festes de Beatificació de Josep Oriol. Barcelona 1807. La Gran Festa. Art, música i cultura popular, entorn de la beatificació del Dr. Josep Oriol.

Del 24 de gener al 24 de març de 2018.
Us presentem el cicle d’actes a l’entorn de la primera interpretació en època contemporània de l’Oratori que l’organista i compositor català Carles Baguer i Mariner (1768-1808) va compondre per encàrrec de la Basílica de Santa Maria del Pi l’any 1807.

Llegir més

Concert de la orquestra Simfònica Tekhné a benefici de la Investigació de la Malformació de Chiari 

El proper 11 de gener a les 20:00 l’Orquestra Simfònica Tekhné oferirà un concert benèfic a Santa Maria del Pi. La recaptació anirà destinada íntegrament al VHIR (Institut de Recerca de la Vall d’Hebron), concretament a la seva unitat en Neurociències, en la qual s’estan realitzant diverses línies d’investigació sobre la Malformació de Chiari.

Llegir més

23 de desembre, les Neddermann Sisters en concert al Pi

Les germanes Neddermann, Judit i Meritxell es reuneixen a Santa Maria del Pi per interpretar temes del seu repertori propi i algunes de les versions que han influït en les seves respectives carreres.
Llegir més

Notícies

Activitats